Vogelexcursie

Verslag van de Excursie Vogelwacht Harlingen-Kimswerd naar Gruttoboer Murk Nijdam, Wommels

Op 17 mei 2024 om 19:00 uur vond de jaarlijkse excursie van de Vogelwacht Harlingen-Kimswerd plaats. Dit jaar bezochten we het unieke natuurgebied van gruttoboer Murk Nijdam in Wommels, bekend als “Gruttoland.” Onder leiding van ons eigen lid Roel Pot begon de excursie vol enthousiasme, ondanks enige vertraging doordat sommige deelnemers moeite hadden de locatie te vinden.

Gruttoland is een bijzonder project waar het traditionele boerenbedrijf en de bescherming van weidevogels samenkomen. Boer Murk Nijdam werkt nauw samen met de Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF) om zijn levenswerk voort te zetten. Dankzij bijdragen van meer dan 5500 mensen en verschillende subsidies, heeft ANF in 2021 7 hectare van de grond overgenomen, gevolgd door nog eens 30 hectare in 2022. Dit project, grotendeels gedragen door vrijwilligers, biedt de grutto en andere weidevogels een veilige plek om te broeden. ANF wil in de toekomst meer van dit soort natuurprojecten door heel Fryslân realiseren.

Na een uitgebreide uitleg over het ontstaan en beheer van Gruttoland, bezochten we diverse vogelhutten. Hier kregen we de kans om de vogels van dichtbij te observeren en te fotograferen. Vooral de grutto’s, maar ook kieviten en tureluurs, waren volop aanwezig. Het was een unieke ervaring om deze vogels in hun natuurlijke omgeving te zien.

foto’s Sjoerd Atze de Jong

De excursie was een inspirerende en leerzame ervaring. Dankzij de deskundige uitleg van Roel Pot en de gastvrijheid van Murk Nijdam kijken we terug op een geslaagde avond. We zien uit naar de volgende excursie en blijven ons inzetten voor het behoud van de weidevogels in Fryslân.