Nazorgseizoen 2024

Evaluatie van het Nazorgseizoen 2024

Het nazorgseizoen van 2024 laat wat ons betreft positieve resultaten voor de populaties van weidevogels zoals de Grutto, Kievit, Scholekster en Tureluur zien. Hoewel wij als vogelliefhebbers graag zien dat populaties weer stijgen naar die in de jaren 70 van de vorige eeuw. Is een stabiele populatie misschien wel iets waar wij heel tevreden mee moeten zijn. Gezien ook dat de biotoop de leefomgeving sterk is veranderd. 

  Nesten  2024 Broedparen 2024 Totaal aantal broedparen Nesten  2023 Broedparen 2023 Totaal aantal broedparen Trend
Kievit 87 32 119 107 10 117 -2
Grutto 9 5 14 13 2 15 0
Scholekster 98 39 137 103 44 147 +10
Tureluur 1 5 6 1 3 4 -2

Grutto
In 2024 is de populatie van de Grutto stabiel gebleven op 15 exemplaren, net als in 2023. Dit is een verbetering ten opzichte van de lage aantallen in de jaren 2010-2022, waar de Grutto-populatie soms vrijwel afwezig was (bijvoorbeeld in 2019 en 2020). Ondanks deze lichte opleving blijft de Grutto-populatie ver onder de piek van 85 in 2007. De stabilisatie van de aantallen in 2023 en 2024 geeft aan dat er mogelijk verbeterde omstandigheden zijn. Wij hebben dit seizoen wat ons betreft ook alle gruttonesten die er waren ook allemaal gevonden. Dit was niet mogelijk geweest zonder dit inzet van ons eigen weidevogeldrone. Daarnaast konden we hierdoor ook beter monitoren was het succes van de grutto was in ons gebied. En wat hebben wij gezien geen predatie, het is een prachtig resultaat dat alle gevonden nesten zijn uitgekomen! Wij zijn nog wel terughouden als het gaat om een duidelijk beeld over hoeveel kuikens vliegensvlug zijn geworden. Maar wat ons betreft een positieve ontwikkeling op grutto gebied!

Kievit
De Kievit toont een positieve ontwikkeling. In 2024 is het aantal Kieviten 117, wat slechts iets lager is dan de 119 in 2023. Dit volgt op een opwaartse trend sinds 2018, toen de populatie na een dieptepunt van 46 exemplaren in 2017 begon te herstellen. De Kievitpopulatie nadert nu zelfs het niveau van 2010. Deze groei is bemoedigend en lijkt een teken dat de beschermingsmaatregelen en het beheer van de leefgebieden voor de Kievit hun vruchten afwerpen. Ook wij hebben meer nesten van de Kievit gevonden. Gekoppeld met de positieve ontwikkeling in het natuurgebied kunnen we wel zeggen dat er in de aantal kieviten toeneemt. Ondanks de stijgende predatiedruk van de afgelopen 5 jaar. Zijn er niet alleen meer kieviten maar er komen ook nog een aantal kuikens groot elk jaar. Natuurlijk zijn wij gedreven om deze aantal nog meer te laten stijgen. Door goede samenwerking met de boeren doen wij elk jaar weer goede dingen. Zo ook hebben we dit jaar op een perceel van 11 kieviten met hulp van de BFVW en de Boer de werkzaamheden een aantal weken kunnen uitstellen. Dit was een groot succes alleen op dit perceel zijn al 6 kieviten groot geworden.

Scholekster
De Scholekster blijft over het algemeen een stabiele soort in het nazorggebied, met 127 exemplaren in 2024, wat een lichte daling ten opzichte van 137 in 2023. Echter, dit cijfer kan een onderschatting zijn. De broedgevallen op het industrieterrein van Harlingen zijn dit jaar niet goed verwerkt, en naar schatting waren daar nog zo’n 20 broedparen aanwezig. Dit zou betekenen dat de totale populatie in werkelijkheid hoger is dan de geregistreerde aantallen. Desondanks heeft de Scholekster zich de afgelopen jaren goed aangepast en blijft het een soort met een sterke aanwezigheid in het gebied. De niet-verwerkte broedgevallen suggereren dat er mogelijk nog meer broedvogels aanwezig zijn dan in de tellingen zichtbaar wordt, wat een positief teken is voor de populatie. Ook als je dit vergelijkt met de provincie waar de aantallen scholeksters juist sterk afnemen.

Tureluur
De Tureluur blijft de grootste zorg. Met slechts 4 exemplaren in 2024 is het aantal laag en vergelijkbaar met de recente jaren. Vanaf 2012 is de populatie gestaag afgenomen en zelfs volledig afwezig geweest in meerdere jaren (2019 en 2020). Ondanks een lichte opleving in 2022 en 2023, blijft de populatie ver onder de eerdere aantallen. Dit benadrukt de noodzaak van specifieke maatregelen om de leefomstandigheden voor de Tureluur te verbeteren en mogelijk de populatie te herstellen. In productie gras is deze soort niet alleen moeilijk te vinden maar ook niet kansrijk. De tureluren die er waren hebben het natuurgebied opgezocht waar ook de kieviten op grasland nestelen een mooi beschermheer van de tureluur.

Conclusie
Hoewel er bij sommige soorten een voorzichtig herstel zichtbaar is, toont de situatie van de Scholekster aan dat verbeteringen in het registreren van broedgevallen belangrijk blijven voor een accuraat beeld van de populaties. Een goed resultaat wat ons betreft al kijken wij soms jaloers terug op de gloriejaren van de weidevogels. Wie weet hoe de sociale ontwikkelingen zich in de komende jaren ontwikkelen misschien kunnen we ooit weer alle landen vol hebben met vogels!