Nazorg update

24 mei een mooi moment om een update te geven over het nazorgseizoen. 

Het is tot nu toe een relatief nat en koud voorjaar. Voor de vogels ideaal, er worden dan ook al grootte kuikens gesignaleerd. Dit is in vergelijking met vorige relatief droge jaren al een mooi resultaat. Wij streven af op een goed vogeljaar. Al een dikke twee maanden zijn onze fanatieke vogelwachters in het veld om nesten te zoeken en markeren voor de boeren. Wij nemen u mee naar een aantal hoogtepunten. 

De grutto is terug! in het verleden broeden de grutto nog volop in onze vogelwacht. Door veranderingen in de biotoop(graslanden) is het de laatste jaren meer een uitzondering dan een regel dat er grutto broeden in onze wacht. Dit jaar vond op 26 april Harry Boon 1 grutto nest bij boer Henk Rijpma. Na verwachting zaten er nog meer, dus een aantal dagen later met behulp van de vogelwacht Franeker met de weidevogel drone er over. Wat bleek 8 stel grutto’s met jongen. Waar wij als vogelwachters heel blij van worden. Een hele klus om hier met het maaien goed rekening te houden. Dit is heel goed geslaagd prachtige samenwerking tussen boer, vogelwachter en vogels. 3 weken later meld boer Paulus de Boer ook een grutto nest. Hoe kan dit nu zo plotseling? In het natuurgebied it hegewiersterfjild broeden jaarlijks een 80 grutto’s. En als de omstandigheden gunstig zijn willen ze het ook nog wel eens proberen in het boerenland. Dit jaar is zo’n jaar, prachtig natuurlijk! Soms wel moeilijk te vinden in het relatief hoge productiegras. En zonder hulp van de technologie eigenlijk onbegonnen werk. 

Bijzonder vondsten

Sjoerd Atze de Jong vond op 2 mei een 5ke. Dit is een kievitsnest met in plaats van de gebruikelijke 4 eieren 5 eieren. Zeer uitzonderlijk dit word eens in de zoveel jaar gevonden. Mooi om ook te vermelden dan alle 5 eieren zijn uitgekomen. 

Kleine plevier een hele kleine vogel zo groot als een parkiet. Dit jaar hebben zowel Sjoerd Atze de Jong als Harry Boon een nest kleine plevier gevonden. Een hele knappe prestaties gezien de eieren op de kale bouwgronden lagen en zo groot zijn als een vingernagel. 

23 mei werd een tureluurnest gevonden in het land van Paulus de Boer. Niet een makkelijk vogel om te vinden toch heel mooi. Deze is de laatste jaren in onze wacht niet gevonden!

Tussenstand seizoen

Gevonden:

79 Kievitsnesten
9 Grutto nesten
1 Tureluur nesten
78 Scholekster nesten

De meeste gewassen zitten inmiddels in de grond dus de rust kan terug keren in de velden. Dit geeft de vogels de kans om hun jongen en late legsels groot te brengen.